Jan Garbarek: Dansere

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk

Dansere er en genudgivelse af tre af Jan Garbareks epokegørende album fra første halvdel af 70erne – samlet i én box. De tre oprindelige album er Sart fra 1971, Witchi-Tai-Tofra 1973 og Dansere fra 1975.
Gennemgående figurer på de tre album er, foruden Jan Garbarek selv på sax, Bobo Stenson på klaver og Jon Christensen på trommer. På de to sidstnævnte album spiller Palle Danielsson bas, på det første Arild Andersen, som suppleres op af Terje Rypdal på guitar.
Disse seks musikere stod centralt – mens de stadig var i tyverne – i etableringen af det, der siden blev en norsk/svensk bølge af sublime jazzmusikere, som skyllede ind over den europæiske jazzscene. Alene derfor er boksen en væsentlig dokumentation.
Hvor Sart på én gang emmer af ny jazztænkning og 70ernes lyd, som vi kender den fra blandt andre Pink Floyd og deres psykedeliske, progressive rock, er Dansere et mere originalt, modent og tidssvarende værk, som mest af alt emmer – af Garbarek. Man fornemmer således ved kronologisk aflytning af de tre værker i boksen en modningsproces af bemærkelsesværdig karakter og stor betydning for jazzen som sådan.
Boksen er et godt bud på en indgang til den mere eksperimenterende og søgende nordiske jazz.
*****
ECM Records
127 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.