Sekou Kouyate: Sabaru

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Sekou Kouyate fra Guinea er – hævet over enhver tvivl – en af verdens bedste betvingere af koraen, det særegne vestafrikanske strengeinstrument, der lyder som en harpe og kræver så meget af sin betvinger. Kouyates teknik er eminent. Og prædikatet – ”Vestafrikas svar på Jimi Hendrix” – er helt på sin plads. For ikke bare er Kouyate en helt eventyrligt virtuos instrumentalist, han er også med sin helt specielle, elektrificerede kora og sin blødt svungne vokal, sine rødder i grioternes fortælletradition og sine originale numre en eminent fortolker og fornyer af mandingoen. Og Sabaru er ikke bare mandingo: Musikken er Kouyates særegne miks af traditionel mandingo og medrivende, funky jazz-blues-soul-funk. Med numre som Dela, Atongo og Fouta svinger Kouyate sig graciøst rundt i lianerne fra det ene fantastisk høje træ til det andet. Han fortæller, formidler og fortryller med en dybt fascinerende naturlighed, og intet på hans album synes for meget – trods rigdommen. Man rives med af det mange facetterede, det på én gang enkle og komplekse.

*****  /  One World Records  /  43 min.  /  Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share