Elina Duni Quartet: Dallëndyshe

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Elina Duni er 34 år, født i det kommunistiske Albanien, men fra murens fald bosiddende i den fransktalende del af Schweiz. Hun optrådte allerede som 5-årig som sanger på albansk TV, men det er i Schweiz, hun har udviklet sit talent indenfor klassisk-, folk- og jazzmusik og det er derfra, hun har erobret den internationale musikscene. I 2012 udsendte tyske ECM Records sit første album med hendes kvartet, og nu foreligger så det andet album på ECM, Dallëndyshe. Og dét er et album, der som det forrige (og i øvrigt som dem, der forud herfor blev udgivet på et andet, mindre selskab) vemodigt kredser om eksilet, længslen, nostalgien. Musisk er materialet fra grænselandet mellem den albanske folkesang og den moderne, centraleuropæiske vokaljazz, og det er et grænseland, der i dette tilfælde både er præget af innovativ kraft og af vemod, længsel og nostalgi. Måske forsøger Elina Duni med albummet at bygge bro mellem det gamle og det nye – musisk og kulturelt. Måske forsøger hun via sin musik at finde en ny identitet i spændet mellem det ene og det andet. I hvert fald formår hun med sit andet sublime album på ECM at skabe noget gribende smukt og originalt. Åbningsnummeret, Fëllënza, og det afsluttende nummer, Dallëndyshe, er albummets mest gennemført smukke.

*****  /  ECM Records  /  55 min.  /  Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share