Miranda Cuckson & Blair McMillen: Bartók, Schnittke, Lutoslawski

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Den unge amerikanske violinist, Miranda Cuckson, er en af vor tids mest sensitive og intense fortolkere af ny partiturmusik. Altid har hun haft et blødt punkt, når det kom til nyere slavisk kammermusik, og alligevel er det først for nylig, at hun har opdaget, at hendes bedstefar, som udvandrede fra Østrig til USA reelt stammede fra Slovakiet. Men dermed faldt nogle brikker på plads: Pludselig forstod hun sin optagethed af det mørke, det dystre, det voldsomme i den nyere partiturmusik fra de slaviske sprogområder. Af samme grund kan man opfatte den nye CD på ECM som en oprigtig kærlighedserklæring til slavisk musik og som resultatet af, at Cuckson har ”fundet sine rødder”. Sammen med pianisten, Blair McMillen, dykker hun ned i og åbner på ny ungarske Béla Bartóks Sonate nr. 2, russiske Alfred Schnittkes Sonate nr. 2 og polske Witold Lutoslawskis Partita for violin og klaver. Det står igennem alle stykkerne klart, at Cuckson med sit enorme talent er på ”hjemmebane” i de tre komponisters kammermusik. Hun har temperamentet, kraften og saften til at håndtere det sindssyge drama, de har skabt noderne til.

****  /  ECM New Series  /  62 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share