Phronesis live i Copenhagen Jazzhouse

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

I foråret udsendte jazztrioen, Phronesis, et nyt hæsblæsende album, Parallax. Fredag aften tog trioen hul på Copenhagen Jazzfestival ved hovedsageligt at spille numre fra netop dét album. Af samme grund blev koncerten – som albummet – hæsblæsende. Ikke overstyret eller overgjort, men så absolut præget af power og pondus.

Meget betegnende åbnede danske Jaspar Høiby (bas), engelske Ivo Neame (klaver) og norske Anton Eger (trommer) deres koncert i Jazzhouse med nummeret 67.000 MPH, og derefter så de sig ikke tilbage, men gav publikum en tur i højeste gear – ud over jazzens stepper – med en intuitiv autoritet og konstant kontrol.

De tre musikere i Phronesis viste dermed, at de er værdige til en indplacering i den moderne jazz’s Champions League – side om side med mere etablerede navn som f.eks. The Bad Plus.

Phronesis spiller en moderne, urban, europæisk form for instrumentaljazz, som på eminent vis kombinerer kontrol og frihed, stilstand og fremdrift, simplicitet og kompleksitet, ro og ballade. Det er musik med tilbagevendende mønstre; musik som både teknisk og kunstnerisk er af meget høj kvalitet; musik som fremføres med en brusende kraft og næsten kropslig tyngde – selv om alt på scenen umiddelbart ser legende let ud.

Anton Eger især spiller med en respektindgydende kraft og energi, som leder tankerne hen på Animal – trommeslageren i The Muppet Show. Men stadig – ikke engang hans tour-de-force over bækkener og trommeskind – virker forceret. Alt – også Egers omgang med stikker og whiskers – er kontrolleret vildskab med et bagvedliggende fokus på både helhed og detalje. Og alt smelter faktisk sammen, når Høiby, Neame og Eger starter ved A og slutter ved Z.

Helheden – forbindelsen mellem det ældre og det nye materiale – vidner om en stadig trang til at forny sig. Og dét er ære værd. Et ældre nummer som Behind Bars hænger naturligt sammen med et nyt nummer som Ok Chorale, hvilket siger noget om trioens trang til at forny sig.

Phronesis’ koncert var af samme grund en lovende start på årets jazzfestival i København.

*****  /  Koncert også anmeldt på netmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share