Afenginn: OPUS

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

I 2013 udsendte det danske folk-world-orkester, Afenginn, sit hidtil bedste album – anmelderroste ”LUX”, som åbnede dørene internationalt. Men selv om ”LUX” var et forrygende værk (med elementer af både klassisk musik, folk og bastard etno), må jeg konkludere, at Afenginns opfølger, dobbeltalbummet ”OPUS”, er et mesterværk. ”OPUS” markerer et mere afgørende skridt op af den internationale worldscenes rangstige. Musikken er symfonisk sammenhængende, men består stadig af det karakteristiske miks af klassisk kammermusik, kammerjazz, traditionel folk og bastard etno. ”OPUS” er et symfonisk værk, der – som i den klassiske musik – er bygget op i fire satser, der alle kredser om samme temaer, samme motiver, samme rytmiske mønstre. Det består fra ende til anden af soundscapes, der er som fortættede af mystik, nostalgi og vemod. Dobbeltalbummet er intet mindre end uomgængeligt i karakter og styrke. Selvfølgelig især takket være komponisten og multiinstrumentalisten, Kim Nyberg, men også takket være hans gamle ven, Timo Haapaniemi, der har skrevet tekster til enkelte passager i satserne. Ud af de to finners samarbejde – og summen af udøvende talenter i øvrigt – er der kommet et værk, der gør døre høje, porte vide.

******  /  Westpark Music  /  83 min.  /  Også anmeldt på netmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share