Jan Lundgren: The Ystad Concert – a tribute to Jan Johansson

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Jan Johansson – den svenske jazzpianist, som døde i en trafikulykke, alt for tidligt, i en alder af bare 37 år – har om nogen skabt den nordiske tone. Det var Jan Johansson, der lavede pladerne ”Jazz på svenska” (1964) og ”Jazz på ryska” (1967) – de bedst sælgende jazzplader i Skandinavien nogensinde. Pladerne blev i midten af 1960erne helt afgørende pejlemærker for efterfølgende jazzmusikere i Skandinavien, og de har storsolgt siden!

Det må derfor have været noget af en udfordring for den ligeledes svenske jazzpianist, Jan Lundgren, at ”genindspille” materialet. Men dét må jeg sige: Han går til opgaven uden tøven og gør det eminent godt. Han respekterer historien, som han selv er rundet af, og han gør materialet til sit eget med sine fine ciseleringer og en strygekvartet som back-up (foruden bassisten, Mattias Svensson).

Kendte ballader, som ”Emigrantvisa”, ”Kvällar i Moskvas Förstäder” og ”Visa från Utanmyra” går direkte i blodet. Ikke bare fordi de er så uhyre gode kompositioner, men også fordi Jan Lundgren forvalter dem med en fascinerende snilde. Han revitaliserer den kulturarv, som er så fast forankret i enhver skandinavisk jazzelskers verden, og åbner på mange måder perlerækken for ny opmærksomhed.

*****  /  ACT Music  /  66 min.  /  Også anmeldt på netmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share