The Heliosonic Tone-tette: Heliosonic Toneways Vol. 1

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

For 50 år siden landede et epokegørende album på musikbutikkernes diske verden over, nemlig Sun Ra’s verdensomstyrtende Heliocentric Worlds. Albummet var enigmatisk og bød på et nyt, forunderligt miks af kammermusik fra det ydre rum og avantgardistisk jazz af den mest avantgardistiske slags. Albummet bød på lyde, som ingen genrer ellers havde bibragt denne verden, og som i det hele taget forekom, som var de hentet fra en anden verden. Et af de oprindelige medlemmer af Sun Ra’s stilskabende orkester, Marshall Allen (nu 93 år, men stadig aktiv musiker), har med afsæt i Heliocentric Worlds’ soundscape, skabt et nyt enigmatisk album, Heliosonic Toneways Volume 1. Instrumenteringen er den samme, lydene de samme, men kompositionerne / improvisationerne nye. I dag måske nok ikke så epokegørende lyde som dem, der lod sig åbenbare for 50 år siden, og dog er også Heliosonic Toneways et meget usædvanligt album – målt op imod andre, moderne avantgardejazz-udspil. Musikken på Heliosonic Toneways er kompleks, både teknisk og kunstnerisk vanskelig tilgængelig, introvert, fremmedartet og netop enigmatisk. Men giver man sig tid til aktivt at lytte, er der guldskatte at hente.

****  /  ScienSonic  /  62 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share