Don Byron & Aruán Ortiz: Random Dances and (a)Tonalities

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Der er fjorten års aldersforskel. Byron er 59, Ortiz 45. Men aldersforskellen mærker man ikke på deres duoalbum. Tværtimod. Der er på Random Dances and (a)Tonalities ligesom en overensstemmelse mellem, hvad de hver især ønsker at fremelske, og hvad de hver især har en forkærlighed for. Begge bygger de bro – over traditioner, grænser, have og genrer. Og dermed skaber de noget nyt og dybt originalt. Byron er amerikaner, men hans familie af caribisk oprindelse. Ortiz er cubaner og altså selv ankommet fra øhavet i den mexicanske golf. Man fornemmer da også en musikalitet, en form for dans i begge musikeres tilgang – selv om deres fælles danse er ”random” og langt fra calypso og salsa. Byron spiller klarinet og saxofon, Ortiz klaver. Og det, de tilsammen skaber – med afsæt i egne kompositioner og stykker af bl.a. Duke Ellington, Geri Allen og Johan Sebastian Bach – er en fascinerende form for kammerjazz, der nok sine steder er atonal, sine steder harmoniske, melodiske, umiddelbare. I alle tilfælde forfriskende originale.

****  /  Intakt Records  /  57 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share