Duke Ellington and his Orchestra: Uppsala 1971

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den amerikanske jazzpianist Duke Ellington (1899-1974) behøver næppe nogen nærmere præsentation. Han er og bliver en af jazzhistoriens allerstørste skikkelser. Derfor er der også grund til at bifalde, at danske Storyville Records som en anden arkæologisk institution endnu engang har gravet en live-indspilning frem, som aldrig før har været udgivet. I Ellingtons egne gemmer har selskabet fundet optagelser fra en koncert i Uppsala i Sverige i november 1971. Ellington var da på en større europæisk turné og lagde blandt andet vejen forbi Universitetsaulan i byen – en aula, der har en meget fin klang. Det er af samme grund en fin indspilning, der her er tale om. En indspilning, der vidner om, hvor kraftfuldt og sammentømret et udtryk Ellingtons orkester skabte. Især hæfter jeg mig ved det 15 minutter lange nummer, Harlem (eller rettere: A Tone Parallel to Harlem), der i sig selv fremstår som en fascinerende, narrativ fortælling om et samfundet i samfundet. Pakket ind af kendte standards som Take the A Train, Satin Doll, Hello Dolly og Lotus Blossom træder det ud eller frem som særligt raffineret.

**** / Storyville Records / 79 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share