Keith Jarrett delvist lammet

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

NYHED Den ikoniske mesterpianist bliver efter to slagtilfælde aldrig mere i stand til at spille klaver.

Den triste nyhed dukkede op i et af mine news-feeds sent i går og er taget til i styrke i løbet af dagen i dag. Folk knyttet til det tyske label, ECM Records, begyndte at udtrykke deres sorg.

Og så kom artiklen i The New York Times i går: ”Keith Jarrett er konfronteret med en fremtid uden klaver”.

Sidst den ikoniske jazzpianist optrådte live var den 15. februar 2017 i Carnegie Hall i New York. Her gav han efter sigende – foruden en indigneret tale om den elendige præsident, amerikanerne lige havde fået – en fremragende solokoncert, en af de koncerter, der har gjort ham så berømt og feteret.

Han skulle have givet endnu en koncert i Carnegie Hall i marts 2018, men den blev med kort varsel aflyst, og snart blev alle hans øvrige koncerter aflyst. Uden at folk egentlig fik at vide hvorfor. ECM oplyste bare, at det skyldtes helbredsmæssige årsager.

Men nu står det klart, at Keith Jarrett i slutningen af februar 2018 og igen i maj 2018 fik et slagtilfælde – måske en hjerneblødning, måske en blodprop i hjernen. Og at han formodentlig aldrig kommer til at spille igen.

Til The New York Times fortæller den 75-årige pianist over en telefon, at han blev lammet efter det andet slagtilfælde, og at han stadig er delvist lammet i venstre side af kroppen.

Han fortæller, at det efter det andet slagtilfælde tog ham et helt år bare at lære at slæbe sig rundt i sit eget hus støttet til en stok, og at dét stadig er vanskeligt.

Og så fortæller han, at han har forsøgt at spille klaver – med højre hånd. Men da han ville spille en standard, som han havde spillet et utal af gange, opdagede han, at han ikke længere kunne huske, hvordan melodien gik.

Overfor The New York Times siger han selv, at han uigenkaldeligt har spillet klaver for sidste gang. Eller rettere: han siger, at hans fremtid hvad det angår er uvis.

”Jeg kommer mig ikke. Hvis jeg får førligheden tilbage i venstre hånd, bliver jeg måske i stand til at holde om en kop. Så det her er ikke en ’skyd klaverbokseren-ting’. Det er snarere: ’Jeg er allerede blevet skudt.”

Også publiceret i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share