Janne Mark: Kontinent

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Danske Janne Marks nye album er mesterligt, rørende, uskyldsrent. Resultatet (tror jeg) af 1) en organisk sammensmeltning af musisk, kompositorisk og lyrisk talent, 2) evnen til at omsætte eftertanker til enkle, men vedkommende sætninger og 3) evnen til at finde de rette samarbejdspartnere og sammen med disse skabe de optimale forudsætninger for at skabe et egentligt værk. For et værk! Det vil jeg sige, at Kontinent er. Et lille mesterværk faktisk. Med sange og musik, der genremæssigt befinder sig et sted midt imellem lyrisk vokaljazz og sakral salmesang. Og som (tror jeg) er skabt i et magnetisk felt mellem den danske singer-songwriter og den norske jazztrompetist og producer, Arve Henriksen, der selv spiller med en så inciterende nerve, at denne lytter uvilkårligt suges ind i musikken.

Janne Mark og Arve Henriksen – og i øvrigt Nils Økland, Henrik Gunde, Esben Eyermann og Bjørn Heebøl – er således ude i et smukt ærinde, der inkluderer os andre, hvilket er meget, meget prisværdigt. Ligesom albummet som sådan er prisværdigt og lige så vel som ACT-debutalbummet, Pilgrim fra 2018, på det varmeste må anbefales!

Når jeg hører åbningsnummeret på Janne Marks nye album tænker jeg, at hun – uanset at både musikken og teksten ifølge liner-notes er skrevet af hende selv – skylder en stor tak til Peter Bastian. Altid allerede elsket var således et af Bastians allersidste mantraer, inden han døde. (Og ganske rigtigt titlen på den sidste bog, der bar hans forfatternavn, selv om den var skrevet af Tor Nørretranders). Det andet nummer på Janne Marks nye album, Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage, er selvfølgelig inspireret og skrevet af Naja Marie Aidt, som har skrevet en roman med selvsamme titel (og som også krediteres i liner-notes.

Albummet rummer i alt elleve skæringer. Heraf er seks kompositioner / fem tekster skrevet af Janne Mark (én tekst af Naja Marie Aidt). To kompositioner (uden sang) er skrevet af Arve Henriksen. Og de resterende tre kompositioner / sange er versioneringer af traditionelle folkesange fra henholdsvis Skotland, England og Norge. Men uanset ophav hænger det hele sammen i et formfuldendt, lyrisk tonesprog, som er usædvanligt i en dansk kontekst, men mere gængs i en norsk. Jeg mistænker af samme grund Arve Henriksen for at have sat sine markante aftryk på produktionen. Men det ændrer ikke ved, at Janne Mark og Arve Henriksen og de øvrige musikere har skabt et lille mesterværk.

***** / ACT Music / 47 min. / Også anmeldt i mu

Please follow and like us:

  • 0
  • Share