Michelle Birkballe: 2021

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den danske bluesrock-sangerinde, -sangskriver og –musiker, Michelle Birkballe, har indtil nu indspillet og udsendt syv album i eget navn. Album, der alle genremæssigt har været tro overfor bluesrockens konventioner. Men med sit nye, ottende album – med den brugervenlige titel, 2021 – ændrer Birkballe kurs. Lidt i hvert fald.

Melankolien, den blå stemning, har hun lagt fra sig og erstattet med et forfriskende, næsten frejdigt udtryk, der snarere hidrører fra countrymusikken eller – som i nummeret, ”On My TV” – fra New Orleans-scenens værtshuse end fra bluesrocken. Især nævnte nummer har en forfriskende, kantet karakter, som er næsten stofligt narrativ.

Væk er åbenbart den vredladne, eksplosive furie. Nær er åbenlyst den mere afbalancerede, fredfyldte og rolige sangskriver og –formidler.

Hvad der så blev af kvinden, der tidligt meddelte, at hun ville være en kvindelig Johnny Madsen, ved jeg ikke. Svaret er måske heller ikke så væsentligt. Væsentligt er det bare at sige, at musikken på det nye album fungerer – at Birkballes gamle sjæl i en yngre krop har fundet en form for indre fred og balance. Og at hun, med afsæt i egne oplevelser, formår at formidle nogle fine fortællinger om livets op- og nedture – især indenfor kærlighedens geschæft. Numre som ”Still in Love With You”, ”Down on my Knees” og ”Ballad of a Boy and a Girl” er gode eksempler herpå.

Førstnævnte af de tre numre er næsten et solstrejf, et åbningselement af noget happy-go-lucky-agtigt. De andre to numre er ballader, der giver associationer til en række amerikanske countrynavne. Men selv om der altså (stadig) er denne hilsen til de Forenede Amerikanske Stater i Birkballes musik, er der også hilsner til danske koryfæer som Flemming Bamse Jørgensen (og hans hit, ”Ingen som dig” – dét er i Birkballes versionering blevet til nummeret, ”No One Like You”) og til Rock Nalle, som vi nok kommer til at opleve på turné med Birkballe. Forbindelsen mellem Rock Nalle og Birkballe stammer tilbage fra den gang, hun som bare 18-årige var roadie for ham. Siden har de to udviklet et tæt venskab, privat og professionelt.

Om vi på kommende turnéer kommer til at opleve Birkballe i duet med Chris Grey, Eddie Jarl Sørensen og Jakob Baumgartner skal jeg ikke kunne sige, men alle tre kan opleves i duet med Birkballe på 2021. Baumgartner også som guitarist.

**** / Eget selskab / 31 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share