Arsen Petrosyan: Hokin Janapar

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Arsen Petrosyan er en sjælden og meget bemærkelsesværdig, armensk duduk-mester. En virtuos og sjælfuld betvinger af den helt særlige, armenske fløjte, som er lavet i abrikostræ, og som afgiver en dragende lyd, der i stoflighed minder om klarinettens eller fagottens. Instrumentet er centralt i alle armenske fejringer – f.eks. bryllupper og begravelser – og når instrumentet bruges i kombination med traditionelle kompositioner, som på albummet, Hokin Janapar, er instrumentet helt fantastisk. Instrumentets klagende vemod og albummets elleve nostalgiske, traditionelle kompositioner fremstår – med Arsen Petrosyans mellemkomst – ikke bare som musik, men som en form for dokumentation af en nation og dens på én gang exceptionelt triste og samtidig stolte historie. Det er som om, instrumentet er nationens / folkets stemme. En stemme, der bærer vidnesbyrd om en udefra påtvungen smerte og en stadig tristesse, en lidelsens tatovering. Står man lidelsen (læs: hele albummet) igennem, vil man næsten uvægerligt være parat til med Arsen Petrosyan at kæmpe for folkets retfærdighed.

**** / ARC Music / 50 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share