Jan Rørdam: Sange fra Skällandsö

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Jan Rørdams elskede, svenske sommerland – og Corona-pandemien og dens konsekvenser – har inspireret ham til at skrive og indspille og udgive det første dansksprogede album siden 2007.

Men skal ret være ret, er Sange fra Skällandsö ikke bare pæredansk, men også pæresvensk. Det er et album, der tekstuelt kredser om størrelser som den fundamentale kærlighed og den eftertænksomme konfrontation med ensomheden og den (måske) smertelige accept af sig selv (på godt og ondt) – noget som de vidtstrakte svenske skove og ensomheden i disse har skabt et godt grundlag for.

Når jeg hører et nummer som ”Virkeligheden” tænker jeg, at Rørdam har hentet inspiration hos afdøde Peter Bastian og i dennes sidste bog: ”Altid allerede elsket”. I andre numre tænker jeg, at Jan Rørdam har hentet inspiration hos kunstnere som Michael Falch, Poul Krebs, Lars H.U.G. og Lars Lilholt. Teksterne er i alle tilfælde en moden mands, og de er tilsat enkle kompositioner og arrangementer, der fornemt understøtter følelserne eller refleksionerne og gør lytningen til en lise.

Når jeg hører et nummer som ”Et sted midt imellem”, tænker jeg, at her er der en rig ørehænger, som jeg umiddelbart får lyst til at lytte til igen og igen. Sangen har dybde, glød og kant. Og er måske nok opstået ud af den ensomhed, den isolation og det forsamlingsforbud, der under Corona-krisen har præget det meste af verden – i hvert fald vores del – men også opstået ud af Jan Rørdams helt uafhængige sum af refleksioner.

Jeg vil gå så vidt som til at kalde Sange fra Skällandsö Jan Rørdams bedste, mest ærlige og personlige album til dato. Det er næsten som om, sangene har en selvterapeutisk karakter – uden at de bliver for private. Og det er kun en kvalitet, at set-up’et omkring sangene er enkelt – at der er tale om smukke, guitarbårne akkompagnementer (tak til Andreas Fuglebæk for håndteringen af el-guitaren) og Jan Rørdams egen karakteristisk varme vokal.

Udtrykket som helhed er alvorligt. Seriøst. Ikke formørket. Ikke indesluttet. Men det står klart, at Jan Rørdams liv ikke er blevet, som han havde forestillet sig – især hvad kærlighed angår. Og at han formår at vende dette fænomen til kunst. Manden, der har produceret så megen fin musik for artister som Alberte Winding, Michael Bundesen og Benjamin Koppel og skrevet og produceret så megen fin musik for artister som Lis Sørensen, Søren Sko og Maria Montell demonstrerer, at han selv kan – det hele!

**** / Eget selskab / 36 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share