Duke Ellington: Berlin 1959

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Duke Ellington behøver næppe nogen nærmere præsentation. Men det gør hans dobbelte livealbum fra Berlin 1959 måske – eftersom det er 62 år siden, det blev indspillet. Liveoptagelserne er ganske vist berømte – kendt af fans, eftersom de første gang blev udgivet i 2013 – men nu kan nye og yngre og knap så indviede lyttere altså også være med – og høre en optimeret produktion fra Berlins Sportpalast – en af de scener, hvorfra Hitler få år før havde holdt nogle af sine brandtaler til det tyske folk. Alt andet lige må det for det tyske publikum den aften i 1959 have været forunderligt i stedet at se den sorte pianist og hans big band og at høre deres amerikanske musik, som nok var stringent, men også mere fri og uforudsigelig end den musik, der ellers i de årtier blev spillet i Tyskland. Selv finder jeg stor fornøjelse i at lytte til orkesterets medleys – f.eks. det medley, der rummer Kinda Dukish og Rockin’ In Rhythm og det, der rummer I Let a Sung Go Out of My Heart og Don’t Get Around Much Anymore. De vibrerer begge af liv, nerve og intens musikalitet. Og så finder jeg fornøjelse i at lytte til trompetisten Clark Terry, der til denne Europaturné havde erstattet Charlie Barnet og Count Basie i orkesteret, og som snart selv forlod det igen. Dobbelt albummet er et godt sted at starte for nye lyttere, der vil i gang med Duke Ellington – bl.a. fordi det rummer en række af Ellingtons signaturnumre – eminente standards som Mood Indigo, Sophisticated Lady og In a Sentimental Mood; fordi det er et godt sted at stifte bekendtskab med Clark Terry; og endelig fordi albummet rummer en eminent udgave af nummeret St. Louis Blues med Lil Greenwood på vokal.

**** / Storyville Records / 87 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share