Abekejser: Blueprint

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Aarhusianske Abekejsers musik kan betegnes som jazztronica – et cross over mellem den moderne instrumentaljazz og den elektroniske musik / electronica’en. Musikken er baseret på beats snarere end melodier – hvilket titelnummeret er et godt bevis på. Den lægger snarere op til party end koncentreret lytning, taler snarere til torso, lemmer og puls end hjerte og hjerne. I den forstand er der en særegen fremdrift og energi i orkesterets ekstroverte / ekspressive musik. Til tider er der endda noget narrativt dramatisk – det er et nummer som ”The Outlaw” et godt eksempel på. Nummeret er – som flere andre – næsten filmisk, ikonisk. Bygget op omkring et minimalistisk tema, der repeteres i nye variationer og former, der trods – eller netop på grund af – de små forskydninger, tilføjelser og fradrag vil kunne gøre det ud for en signatur. Nummeret er umiddelbart tilgængeligt. Men, må jeg tilstå, også lidt kedeligt.

Til gengæld er der numre på Blue Print, som er næsten hypnotiske. Det er for eksempel numre som ”The Guide” og ”Hey Girl”. Førstnævnte er ikke bare bygget op omkring beats, men også elguitar, og stilen giver associationer til lydbilleder, som jeg husker fra 70’ernes symfoniske rock, funk og fusionsjazz – herunder Weather Report. Sidstnævnte giver med sin melodiske form associationer til tidlig kalejdoskopisk, elektronisk popmusik. I den forstand er der på én gang noget futuristisk og retrospektivt og mange facetteret over Abekejsers musik. Og dét – den spændvidde – opfatter jeg som en ubetinget kvalitet. Abekejsers musik er funderet på noget eksisterende, men rækker samtidig ud imod noget andet, noget fremtidigt og originalt – et potentielt nyt genremiks.

Jon Døssing Bendixen (keys og vocoder), Jeppe Lavsen (guitar), Frederik Emil Bülow (trommer), Adrian Christensen (bas) og Rasmus Fisker (trommemaskine) gør således os alle en kunstnerisk tjeneste ved at udvide spektret og binde fortid og fremtid sammen i et nyt, pulserende univers, der ansporer kroppen til aktiv spejling af projektet.

****  /  Jazzhaus Records  /  46 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share