The OGJB Quartet: Ode to O

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Ode to O er endnu en sag for viderekomne fra OGJB Quartet – nok en forståelig hyldest til Ornette Coleman, men også en kompleks, næsten avantgardistisk, free- eller nujazzet hyldest skabt af fire individualister / instrumentalister, der har fundet en fælles interesse og klangbund. De fire er saxofonisten Oliver Lake, kornettisten Graham Haynes, bassisten Joe Fonda og trommeslageren / percussionisten Barry Altschul. Som på deres første fælles album, Bamako fra 2019, har de fire amerikanere nu hver især budt ind med nye kompositioner, men de har også været fælles om at improvisere i to tracks. Og faktisk er det i improvisationerne, at konstellationens udtryk synes at stå stærkest. De improviserede skæringer, OGJB #3 og OGJB #4, er stærkt kreative størrelser – selvfølgelig fordi rutinen udi det at improvisere er så markant udviklet i kvartetten / hos individualisterne. Men også fordi improvisationerne blotlægger tekniske kvaliteter og kunstnerisk nysgerrige blikke på musikken. Hvor musikken på Bamako var helt igennem akustisk, er der på Ode to O indarbejdet brug af elektronik på to skæringer. Det er Graham Haynes, der betjener elektronikken, og dens tilstedeværelse er – set i lyset af, at musikken i det hele taget er ekspressiv og skarp – velvalgt som tilføjelse. Det er som om, den åbner musikken mere op og giver den større tyngde. Som Fonda siger: ”Under denne optagelse fjernede vi alle stopklodser.” Netop dét hører jeg, når jeg lytter til Ode to O. Musikken forekommer forceret, men i al sin voldsomhed også kontrolleret – af fire rutinerede herrer med åbne sind og en genremæssigt vidt forgrenet baggrundshistorie.

****  /  TUM Records  /  62 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share