Jacob Gurevitsch: Yellow Spaceship

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Langt de fleste herhjemme kender Jacob Gurevitsch’s ansigt fra hans medvirken som guitarist i The Antonelli Orchestra – husorkesteret i TV2’s Toppen af poppen og Vild med dans. Nogle genkender ham måske fra hans tid som guitarist i Savage Rose. Hvad de færreste imidlertid nok ved er, at han i eget navn er en af verdens mest streamede guitarister. Hans mest streamede track har alene på Spotify rundet 8 millioner afspilninger. Månedligt har han mere end 350.000 afspilninger på Spotify.

Det han kan er at spille spansk, akustisk guitar. Men dét kan han altså også: spille og skrive musik, der har sjæl, nerve, kant, charme, autenticitet, tyngde og dybde. Og så kan han finde de rette sparringspartnere, når han skal omsætte musikalske visioner til virkelighed.

På sit nye album, Yellow Spaceship, får han blandt andet hjælp af Mathias Heise (mundharpe), Lelo Nika (harmonika), Peter Rosendal (keys), Jacob Andersen (slagtøj), Lars Vissing (trompet) og Jeppe Gram (trommer). Og i øvrigt af nogle få, velvalgte gæster: Her skal især den afro-spanske sangerinde, Concha Buika (kaldet Buika), fremhæves. Hendes vemodigt insisterende sang på nummeret, ”Melancholía”, er mesterlig. Det nummer er simpelthen så overvældende smukt, så sjælfuldt og sanseligt, at selv de mest forstenede lyttere vil gå i stykker.

Hvis det så bare var dét. Men albummet som helhed – selv om det både har højdepunkter og dale, så overskygger antallet af højdepunkter klart dalene. Åbnings- og titelnummeret, ”Yellow Spaceship”, er mesterligt. Og det samme er numre som ”Gamla Stan”, ”Song for Sol” og ”La Maison Verte”.

Og ret grundlæggende – højdepunkterne er hvad de er, fordi Jacob Gurevitsch er en sublim komponist og guitarist – godt placeret, centralt i lydbilledet med sin akustiske guitar og den detaljerige håndtering heraf. Og fordi han dertil er så perfekt akkompagneret af strygerne (arrangementerne er eminente, skrevet af Per Ekdahl) og de øvrige medvirkende og gæster.

Albummet er (for denne anmelder) overrumplende godt. Klart af internationalt tilsnit. Musikken er innovativ, moderne og dog udtænkt og udført med respekt for især spanske / latinske traditioner.

*****  /  Music for Dreams  /  42 min. / Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share