5 x Vuust: Further to Fly

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

I 1990 udsendte Paul Simon en plade, hvorpå der var en sang med titlen ”Further to Fly”. Dén sang, ja hele pladen og alle Simons andre plader har familien Vuust igennem årene lyttet til, når den mødtes. Og kærligheden til amerikanerens sange og musik har altså sat sig så meget, at 5 x Vuust har følt sig foranlediget til at indspille denne nye plade med jazzede versioneringer af tolv af Simons sange – plus folkesangen, ”Scarborough Fair”, som Simon & Garfunkel om nogen udødeliggjorde.

De 5 x Vuust er sangerinden Clara Vuust, hendes storebror Christian Vuust på saxofon og klarinet, hendes fætter Peter Vuust på bas, og dennes sønner Mikkel Vuust på trommer og Frederik Vuust på klaver og vokal. Og svarer de fems sammenspil og fælles tonesprog til stemningen og dueligheden i familien Vuusts skød, så må der i den overvejende århusianske familie være lykkelige omstændigheder. For både hver for sig og sammen er de 5 x Vuust kapable kunstnere, der evner at lytte og yde. Alle bidrager de med soliditet og sublime soli. Og nok så væsentligt, i hvert fald for mig, er, at de reelt revitaliserer et materiale, som jeg ikke er så fortrolig med.

På pladen, Further to Fly, indgår ganske vist kendte klassikere som ”Still Crazy After All These Years” og ”The Sound of Silence”, men mest fascinerende finder jeg de (for mig) mere ukendte ballader – stilfærdige sange som ”Teacher”, ”Overs” og ”Further to Fly” – for det er sange, der viser sig at være vitaminrige, og som vidner om, hvor højt et bundniveau, sangskriver Paul Simon har eller har haft, og som samtidig – takket være Peter Vuusts arrangementer – får nyt liv. Further to Fly åbner i den forstand Simons univers, kaster nyt lys på hans tekster og kompositioner og skærper i det hele taget min opmærksomhed.

At instrumentalisterne alle brillerer hjælper. Og at Clara Vuust lægger så formfuldendt, krystalklar og sanselig en vokal til – er prikken over i’et. Jeg tror, dette er den bedste præstation fra sangerinden til dato. Og med familiens akkompagnement, er jeg solgt. Det her er virkelig smukt!

*****  /  AERO Music  /  62 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share