Gudrid Hansdóttir: Gult Myrkur

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den færøske singer-songwriter, Gudrid Hansdóttir, er – som overraskende mange andre færøske singer-songwritere – et talent. Eller i hendes tilfælde rettere: en (af gode grunde) etableret kunstner (alder og metier taget i betragtning).

Hun er blevet bemærket i Norden, har modtaget flere store priser og anmelderes ros. Hun har bare ikke – af uransagelige grunde – fået det store internationale gennembrud – sådan som landskvinden, Eivør, har. Men kvaliteterne? De er til det store, til det internationale – selv om hendes stil er forankret i det nordatlantisk / nordiske, og selv om hun synger på sit (uforståelige) modersmål.

Musikken på hendes nye album, Gult Myrkur, balancerer mellem folkemusikken, vokaljazzen og popmusikken. Og balancen? Den opretholdes tilsyneladende ubesværet af den nuancerede, vidtfavnende og teknisk dygtige, 41-årige singer-songwriter.

Gult Myrkur er en lise at lægge øren til. Albummet fremstår gedigent, gennemarbejdet og givende. Nok som i familie med andre nordatlantisk / nordiske singer-songwriteres udgydelser, men det fremstår også som originalt – hvilket det er. Gudrid Hansdóttir har selv skrevet størstedelen af materialet, men i forløsningen får hun hjælp af adskillelige bidragsydere – og Eivør er en af disse. På nummeret, Træ, synger de to duet. Og jeg er ikke i tvivl – Gudrid Hansdóttir står i gæld til Eivør.

Ikke desto mindre er Gult Myrkur Gudrid Hansdóttirs eget, personlige værk – og netop et værk; ni sange af høj kvalitet lyrisk, kompositorisk; ni melankolske størrelser med  kunstnerisk dybde og tyngde; sunget på færøsk, men spundet over en internationalt tilgængelig kam. Det er meget, meget smukt og vedkommende og autentisk.

*****  /  Tutl  /  36 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share