Thorbjørn Risager & The Black Tornado: Navigation Blues

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Hvem ved? Måske repræsenterer Thorbjørn Risager & The Black Tornados nye album, Navigation Blues, et potentielt kvantespring. I hvert fald har det rutinerede, danske bluesband med den skarpe frontfigur skrevet kontrakt med det legendariske, amerikanske selskab, Provogue/Mascot Label Group – et selskab, der i forvejen har navne om Joe Bonamassa, Walther Trout og Beth Hart i stald. Måske kan danskerne byde amerikanerne op til dans! Muligheden er der.

Risager pladedebuterede i 2004 og har siden udgivet en halv snes plader – senest altså Navigation Blues. Derfor ligger det også i kortene, at danskeren med den udtalte sans for den amerikanske genre og den nye, amerikanske kontrakt vil forsøge at erobre det amerikanske marked. Og mit bud er, at Risager og hans sorte tornado har det fornødne greb om genren, den fornødne rutine og den fornødne nysgerrighed. Det må de kunne mærke på det nordamerikanske kontinent.

Noget, der kendetegner musikken på Navigation Blues, er, at udtrykket er stilsikkert og stringent, at det på én gang er skramlet og raffineret, at der er en troværdig sorg og smerte i udtrykket, en autenticitet. Sangene er ikke overraskende originale, skrevet af Risager. Og endnu engang viser han – manden der med sin sorte tornado to gange har vundet en Danish Music Award og to gange har vundet en tysk Preis der Deutschen Schallplattenkritik Jahrespreis – at han kan sit shit. Navigation Blues må alt andet lige stå i kø til endnu en pris eller to. Måske endda en amerikansk.

De nye sange og musikledsagelsen emmer af power og pondus. Sangene er støvede, snavsede. Og Risager krænger sjælen ud på (næsten) dem alle – f.eks. på sangen, ”Blue Lullaby”. På andre sange demonstrerer han indignation eller vrede. Og konstant sekunderes han af en dynamisk gruppe bestående af Emil Balsgaard, Joachim Svensmark, Kasper Wagner, Hans Nybo, Peter Kehl, Søren Bøjgaard og Martin Seidelin plus studiemusikere. Jeg bilder mig ind, at selv amerikanerne vil kunne høre, at der her er tale om en frontfigur og et band, der har mange sceneoptrædener bag sig. At Risager selv er ét med genren. At hans tone, tyngde, alvor og kant – kombineret med bandets mange kilometer i benene – vil kunne sparke store stars-and-stripes-døre ind.

****  /  Provogue Records  /  49 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share