Ditte Rønn: Angli Avantgarden

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Dette album er ganske særligt. For det første fordi Ditte Rønn er en komponist, der musikalsk er optaget af klangflader og polyfoni; af sanselige modsætningsforhold; af elektronisk bearbejdning af akustisk musik; af det pulserende og det dramaturgiske; af teksturer og af meditative tilstande. Stilistisk befinder hun sig godt i grænselandet mellem indie, jazz og avantgarde.

For det andet fordi Angli Avantgarden er et bestillingsarbejde til noget så usædvanligt som Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning. Museet markerer således i år, at det er 70 år siden, at skjortefabrikant Aage Damgaard første gang udfordrede konventionerne og inviterede musikere til at spille i Angli-fabrikkens kantine i Herning. Medarbejderne, som i forvejen blev ”udsat for” Miles Davis’ musik igennem fabrikkens højttalere, blev i deres arbejdstid inviteret til at åbne øjne og ører og høre moderne jazz. Tanken var, at den levende og dynamiske musik, skulle afspejle arbejdet og/eller animere til at arbejde ligeså levende og dynamisk.

Ditte Rønns tilgang til musikken på Angli Avantgarden er inspireret af symaskinernes acceleration, af vævemaskinernes rytmiske vedholdenhed, af de skramlende lydlandskaber og højskoleånden og af nøgleord som pionerånd, improvisation, åbenhed, åbenbaring og fremdrift.

Til at levendegøre sine idéer / kompositioner har hun samlet et mesterhold af rå, musikalsk skaberkraft og teknisk snilde: trombonisten Lis Wessberg, pianisten (og flygel hornisten) Peter Rosendal, kontrabassisten Jesper Bodilsen og trommeslageren (og perkussionisten) Anders Holm. Sammen med nævnte, innovative hold har Ditte Rønn skabt en overraskende, vildtvoksende og indtagende, stilistisk stringent og stilsikker, minimalistisk, moderne form for fusionsjazz / loungemusik / ambient avantgardemusik. Hvor enkelte af de seks tracks er kompleks abstrakte (f.eks. Opus V) er andre melodisk tilgængelige (f.eks. Opus VI). Men uanset hvad er de stilistisk sammenhængende, levende og dynamiske – solidt funderet i klaver, bas og trommer og iørefaldende smukt cisseleret af trombonen.

****  /  Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum  /  37 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share