Girls in Airports: How It Is Now

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Danske Girls in Airports er kendt for en særlig stemningsskabende lyd, nogle ofte helt enkle melodier og nogle altid solide rytmer. Girls in Airports er lig ambient, elektronisk instrumentaljazz, der i form kan variere.

Musikken på gruppens nye album, How Is It Now, er elektroakustisk og egentlig ret stringent, men den rummer også åbne flader af improvisation. Musikken fremstår som vekslende, psykedeliske, til tider dramatiske, til tider næsten stillestående landskaber af vellyd.

How It Is Now er gruppens første album som kvartet, men udtrykket er stadig dynamisk og måske endda mere fantasifuldt og varieret end før. Martin Stender (sax, fløjte og keys), Mathias Holm (keys, orgel og klaver), Victor Dybbroe (trommer og slagtøj) og Anders Vestergaard (trommer og bækkener) skaber således en solid bund med en variation af ornamenter på toppen.

Åbningsnummeret, ”Kabul”, er umiddelbart fængende og leder fornemt videre ind i det uforudsigelige, næsten neoklassiske landskab. Men selv finder jeg størst fornøjelse, glæde og ro, når jeg hører nummeret, ”Curtain of Life” (albummets tredje nummer), der for mig er som en lysning af næsten stillestående, flimrende sommervarme – skabt af en magisk, støvet sax, nogle lette trommestikker, en enkel baslinje og en varm klaverciselering, der fint matcher saxofonens sprog. Et nummer som ”Plants” fornøjer mig også, især fordi det ruller som en løsrevet vindheks og smukt pyntes af Marin Stenders fløjte.

Helt generelt synes jeg, at jeg i musikken kan mærke, at kvartetten fungerer som et kollektiv, for de fire medlemmers individuelle instrumenter, udtryk og stemninger smelter sammen i et fælles hele, der både fremstår enormt kontrolleret og frit. Efter projekter, der først involverede et big band og siden nogle sangere, er det som om de fire gruppemedlemmer har fundet ind til en fælles kerne, hvor en plus en plus en plus en er mere end fire.

Men det kan også skyldes, at musikken på How Is It Now er skabt på en anderledes måde. Gruppen, der har meget live-erfaring, har således åbnet den kreative proces og inviteret en skare af fans ind i processen. Disse fans fik lov til at høre 15 numre, der ikke var mixet og masteret, og på baggrund af reaktionen udvalgte de fire gruppemedlemmer de ni numre, der nu er på albummet.

****  /  Kaja Records  /  44 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share