Henrik Lindstrand live i Brorsons Kirke, København

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

KONCERTANMELDELSE

Gad vist om han snart bliver træt af det, Henrik Lindstrand – konstant at blive benævnt som ”tidligere medlem af rockbandet Kashmir”. Det er trods alt et stykke tid siden, Kashmir blev opløst, og at Henrik Lindstrand som de andre bandmedlemmer måtte se sig om efter noget nyt at lave.

Lindstrand har faktisk over de seneste fem-seks år fået opbygget en ganske god, musisk karriere indenfor en helt anden genre. Han har fået sig markeret som en dygtig filmkomponist og mere udtalt – som en dygtig neoklassisk komponist.

Så hvorfor blive ved med at nævne Kashmir? Vel nok for at sælge billetter. Men måske også for at vise spændet i hans kunstneriske virke; vise at han er omstillingsparat; og at sans for det melodisk enkle, rene, klare, intime og rolige også findes.

Han udgav for bare en måned siden et nyt album i eget navn, Klangland. Et album med original musik skrevet for klaver og electronics – foruden et stort antal strygere. Musikken var som på de tidligere album meditativ og smuk. Men hvordan skulle det kunne lade sig gøre at turnere med den musik og de strygere? Det ville jo koste ethvert spillested en formue at hyre set-up’et. En tour med materialet på Klangland kunne tage sig ud som umulig.

Derfor giver det også god mening, at Lindstrand i stedet har slået kløerne i den progressive strygekvartet Halvcirkel, som består af de fire dygtige strygere: Bettina Marie Ezaki, Cæcilie Balling, Mika Svensson og Nicole Hogstrand. De fire modtog i 2020 Statens Kunstfonds legat som en del af ”Den Unge Kunstneriske Elite” og har i forvejen udover eget materialet spillet masser af materiale sammen med rytmiske musikere.

I den forstand forekommer matchet mellem Henrik Lindstrand og Halvcirkel at være selvfølgelig. Oplevelsen torsdag aften i Brorsons Kirke, hvor spillestedskonceptet ”RUST Sleeps Around” mødte folkekirken, var da også som en organisk samlet tanke, der inviterede til intimitet og nærhed.

Kirkerummet var indrettet således, at der i en oval i midten af kirkerummet – i den ene ende af ovalen var et flygel og et klaver, i den anden ende en, ja, halvcirkel, hvor de fire strygere kunne sidde med ansigterne vendt mod hinanden og Lindstrand. Ovalen var omgivet af lysende rør og lamper, der ligesom indrammede midtpunktet, hvorom alle vi andre sad i spændt forventning forud for den udsolgte koncert.

De fem entrerede og i halvanden time bød de i et eminent sammenspil på materiale fra hele Lindstrands solo-karriere – fra solo-debuten i 2017 til det nyeste, blot én måned gamle album. For eksempel åbnede de fem koncerten med ”Jord” – åbningsnummeret fra det nye album, Og første ekstranummer, efter en virkelig flot og intens koncert, var ”Enghave Lys” – fra solodebuten ”Leken” fra 2017. Ind der imellem var numre fra flere album – nu klædeligt, organisk og sanseligt udbygget med både følsomme og intenst insisterende strygearrangementer.

Balancen mellem de fem instrumenter – ja, mellem de to enheder: Lindstrand på den ene side og Halvcirkel på den anden – var eminent. Så eminent faktisk, at man let kunne få den tanke, at de burde indlede et samarbejde, der rakte ud over turnéen, som startede smukt i Brorsons Kirke.

*****  /  Koncert også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share