Noah Haidu: Standards

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den amerikanske jazzpianist, Noah Haidu, bliver i sit hjemland og lokalområde omtalt som en ”rising star” – selv om han er 50 år. Måske er han en ”late bloomer”? I hvert fald er han for gammel til, at man kan tale om et talent. For dertil er han alt for øvet, alt for rutineret. Men, uanset hvad, så står det klart, at Haidu både teknisk og kunstnerisk er i særklasse – en ualmindeligt habil og stabil og steady kapacitet, der i eget navn og egen ret har noget at byde på. Samtidig står det klart, at han står i gæld til forbilledet, Keith Jarrett. Han har således ikke bare udtalt sig om gælden, men også lavet studieindspilninger som en hyldest til Jarrett. Haidus nye plade, Standards, er tilsvarende en hyldest til Keith Jarrett – med pladen markerer Haidu nemlig, at det er 40 år siden, at Keith Jarrett Trio (med Jack DeJohnette på trommer og Gary Peacock på kontrabas) pladedebuterede med deres liveindspillede udgaver af standards. (Jarretts trio udsendte i perioden fra 1983 til 2009 mere end 20 plader, men med sygdom og dødsfald i trioen kommer der ikke flere til – med mindre, Jarrett har uudgivne perler i gemmerne). Haidus Standards når i min optik ikke samme kvalitativ højder som Jarrett Trios – teknisk og kunstnerisk – men mindre kan selvfølgelig også gøre det. Under alle omstændigheder er det interessant at høre Haidus instrumentale tilgang til de kendte standards – f.eks. til et nummer som Skylark – og det er interessant at høre sammenspillet mellem Haidu og Lewis Nash (trommer) og henholdsvis Buster Williams / Peter Washington (kontrabas på skiftende numre) foruden gæsten, Steve Wilson (saxofon). Konstellationerne bliver ikke kopier af noget andet og større (Jarretts trio), men trioer i egen ret – stærkt båret igennem af Haidus stilsikre omgang med klaveret. Hør f.eks. et nummer som Thought About You eller Last Dance og du vil forstå, hvad jeg mener. Heri er der en særegen og beundringsværdig kvalitet.

****  /  Sunnyside Records  /  56 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share