Morten Haxholm: Aether

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Det er muligt, at navnet ”Morten Haxholm” ikke siger flertallet meget, men tro mig – Haxholm er både som jazzkomponist, -kapelmester og -(kontra)bassist værd at bruge tid på. Ikke at der foreligger så meget fra hans side (med det nye album, Aether, i alt bare tre album i hans navn), men lyt engang til Aether, og du vil tænke, at der bag det kunstneriske udtryk ligger en virtuos rutine og sjælden sans for sammenspil – foruden selvfølgelig nogle solide kompositioner. Da Haxholm samtidig har sat et forrygende hold af musikere: Lubos Soukup på saxofon og klarinet, Rasmus Oppenhagen Krogh (og i en supplerende position, Steffen Nordenstam) på guitar, Nikolaj Hess (eller Søren Gemmer på klaver) og Jakob Høyer ender det hele ud i UG. Musikken er stringent, stilistisk klar. Den er sfærisk, minimalistisk og melodisk. Ja, i lange stræk gribende. Lyt eksempelvis til et dynamisk/organisk nummer som Vesper, og du vil (jf. nummerets titel) føle dig hensat til et sakralt univers i skumringen. Der er på én gang noget forløsende fint og tyngende vemodigt over nummeret, ja, over de fleste af numrene på albummet. Helt gennemgående er de minimalistiske, raffinerede og smukke. Lige som i øvrigt de solopartier, der indgår. I momenter grænser musikken op til neoklassisk kammermusik. I andre momenter op til den moderne jazz, med den særligt nordiske melankoli. Under alle omstændigheder – smukt er det!

*****  /  Eget selskab  /  46 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share