Jesper Thorn: Dragør

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Der er noget overrumplende smukt og vemodigt over komponisten og bassisten Jesper Thorns nye (tredje) album, Dragør. Vi er umiskendeligt i et sfærisk roligt, nordisk jazzunivers af meget melankolsk tilsnit. Men indledningsvist og i passager undervejs også i et næsten kammermusikalsk, måske endda neoklassisk – men stadig melankolsk univers.

Som før har Thorn allieret sig med Marc Méan på klaver og Tobias Wiklund på kornet. Men besætningen har han denne gang også udbygget med Cecilie Strange på tenorsaxofon og Andreas Bernitt på violin og bratsch. Og især sidstnævntes indsats sender tankerne i retningen af kammermusikken, mens Stranges og Wiklunds indsats gør, at forbindelsen over til jazzen forbliver intakt.

Det mest særegne ved musikken på Dragør er imidlertid, at Jesper Thorn vender blikket mod barndommens ”landskab” (Dragør på Amagers østkyst) – og det blandt andet med numre som About Fathers and Sons, About Fathers og Boy. I alt otte numre har Jesper Thorn og hans pladeselskab (som også har adresse på Amagers Østkyst, nærmere bestemt i Kastrup) valgt at inkludere på Dragør (heriblandt to numre med titlen, Dragør), men de nævnte om fædre og sønner, dreng(e), er for mig at høre de stærkeste. Numrene er præget af en forunderlig tristesse, men også af en vederkvægende længsel, som giver tro på og håb om bedre ting og tider. Jeg føler således, at Jesper Thorn har formået at give sit komplicerede forhold til barndommens ”landskab” et stærkt kunstnerisk udtryk.

Hans musik er emotionel. Melodisk. Smuk. Og så bæres den frem af en besætning, som formår at koble sig på komponistens vision og æstetiske ønske. Det er eksempelvis meget betagende at høre Strange og Wiklund give musikken farve og dybde. Og at høre Bernitt tilføje den perspektiv.

Som nævnt – musikken forbliver melankolsk – men dens stringens og kvalitet giver mig også som lytter en stærk følelse af forbundethed. Thorn gør mig til vidne i sin fortælling, sit tilbageblik. Og den opgave tager jeg gerne på mig. For hvad kan jeg ellers gøre, når manden i et nuanceret, præcist, smukt og ærligt ”sprog” beretter om stort og småt fra den gang?

*****  /  April Records  /  43 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share