Marí: Making Peace with Uncertainty

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Efter at have udgivet to singler, albumdebuterer danske Marí aka Linda Marí Josefsen med Making Peace With Uncertainty – et overraskende stærkt debutalbum med sange og musik, der emmer af melankoli og vilje til selvopgør.

Ung, som hun er, kredser hun i sine tekster om størrelser som tætte relationer og definerende livserfaringer – det som man kunne kalde, de første, ungdommelige livserfaringer. Teksterne og musikken afspejler med andre ord oplevelsen af mødet med andre mennesker eller fraværet af selvsamme møder – konfrontationen med ensomheden. Og i øvrigt – mødet med selvet og det dertil hørende værd eller fraværd.

Genremæssigt er vi i berøring med noget singer-songwriting, noget moderne, nordisk jazz og/eller blød indie-pop-rock. Mari indikerer selv, at hun er inspireret af blandt andre PJ Harvey, og selv om hun med det udsagn må siges at sigte højt, forstår jeg, hvad hun mener. Maris univers er som PJ Harveys mørkt, men i min optik ikke helt så råstærkt og kantet.

Til gengæld fremstår det autentisk. Og med det tekstuelle indhold, de musisk-æstetiske valg, arrangementerne, instrumenteringen – ja, forløsningen som helhed – er Making Peace With Uncertainty bemærkelsesværdig.

Åbningsnummeret, ”Forget me Not”, sender instrumentalt mine tanker i retningen af Chris Bryants saxofonarrangement over Max Richters minimalistiske, neoklassiske musikstykke, On the Nature of Daylight. Men – som Richter og Bryant – omgiver Mari sig også med solide musikere – hun har således indspillet sit debutalbum i Sigur Ros’s studie, Sundlaugin, på Island – og det med habile musikere fra Danmark og Island. Hjalte Ross medvirker selv på ét af albummets numre, ”Abisko”.

Udover nævnte nummer kan man med fordel hæfte sig ved numre som ”Never Meant no Harm” og ”Uncertainty”. Disse numre er noget nær formfuldendte og afspejler meget klart, Maris kunstneriske centralnerve og ditto spændvidde. Hendes stemme er inciterende, dragende smuk og sikker, når det sårbare og subtile ”italesættes”.

****  /  Celebration Records  /  43 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share