Peter Rosendal: Vejviser

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Musikken på albummet, Vejviser, er usædvanligt betagende. Ikke konsekvent let tilgængelig, men dog konstant afkodelig. Og i hvert fald inciterende. I momenter – decideret dragende.

Genremæssigt må Peter Rosendals nye, primært instrumentale musik betegnes som moderne jazz med et islæt af neoklassisk musik – og som noget væsentligt nyt: et markant element af reallyd.

Den eminente jazzkomponist og –pianist, Peter Rosendal, har således ikke bare sat sig bag to klaverer samtidigt – et Steinway og et Hornung & Møller – men også hidkaldt gæster (mere om disse senere) og indspillet lyde på udvalgte vandringer ude i naturen.

Der er ingen tvivl om, at Peter Rosendal er optaget af naturen. Eller for den sags skyld om, at det er naturens lyde, der har vist vej til hans kompositioner. Naturen har han blandt andet fundet på vandringer i sin egen have, på Amager Fælled, i Jægerspris Nordskov, på Klokkefrøstien på Østfyn, i Mols Bjerge, i Søhøjlandet og i Salling og Thy. Og lydene – af regnen, bølgerne, blæsten, løvet, insekterne, fuglene, m.m. – har han så matchet med kompositioner, arrangementer, (primært) instrumenter. Og det altså umanerlig godt.

Iøjne- og iørefaldende er Peter Rosendals eget spil, konsekvent. Men også trompetisten Palle Mikkelborgs akkompagnerende indsats på ”Almindsø”, saxofonisten Cecilie Stranges ditto indsats på ”Klokkefrø Stien” og sangerinden Nancy Harms’ indsats på ”Peters Garden”. De nævnte gæster forstår at koble sig på Peter Rosendals vision om, at give de truede dyrearter og den lige så truede biodiversitet ”taletid”.

Men – det skal siges! – det formår Peter Rosendal også selv. For eksempel gør han det eminent på numre som ”Tornsangerland”, ”Kongeegen” og ”Skibsted Fjord”. Netop disse tre numre rummer nogle dybt fascinerende lydoptagelser ude fra naturen kombineret med et raffineret, musisk tillæg. Sine steder anslår han en skramlet lyd, sine steder en raffineret lyd. Men altid en personlig lyd præget af originalitet og autenticitet.

Alt på Vejviser virker gennemarbejdet, på én gang lyst og let, melankolsk og mørkt. Dragende og skønt duftende. Jeg får simpelthen spontant lyst til at følge med stifinderen / vejviseren udi naturen og ind i sjælen.

*****  /  Creative Cph. Records  /  44 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share