Palle Mikkelborg, Jakob Bro, Marilyn Mazur: Strands

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Der er noget magnetisk over den lysning, der med Palle Mikkelborgs, Jakob Bros og Marilyn Mazurs mellemkomst åbner sig i den tætte skov.

Solen sender sine stråler helt ned i bunden af lysningen, og floraens og faunaens skønhed åbenbarer sig i detaljer – duggen, mossen, blomsterne, insekterne. Alt inviterer lytteren til at dvæle, lytte og iagttage. Overgive sig. Til naturens renhed.

Trompetistens, guitaristens og percussionistens indsats åbner endog vertikale forbindelser til det guddommelig, det store, det største. Og det med et sensitivt, sanseligt og virtuost sammenspil, der åbner sind og hjerte.

Det kan de tre – åbne sind, hjerter og vertikale forbindelser.

Strands er et live-album – en koncertoptagelse fra DR’s Koncertsal i februar 2023 – hermed foreviget. Jeg var selv til stede under koncerten, og oplevelsen fra den gang fornemmer jeg som genoplevet. Produktionen er nemlig helt i top – hvilket man fornemmer fra første sekund, når Mikkelborg og Mazur åbner med deres æteriske spil, som formerligt er gribende smukt. Det første nummer er Jakob Bros ”Gefion”.

Koncerten – og af samme grund, live-albummet – byder på et repertoire hentet fra ntop Jakob Bros to album, Returnings fra 2018 og Gefion fra 2015. Og der er da heller ikke nogen tvivl om, at det er ham – Jakob Bro – der binder tingene sammen på dette første ECM-album nogensinde med en helt igennem dansk besætning.

Bros musik er luftig og åben, men også stringent og stilren. Og så rummer den en kompleksitet og nogle instrumentale finesser, der er respektindgydende. Om det så er Mikkelborgs dybfølte klang på trompeten, Mazurs mesterlige omgang med klokker og trommer eller Bros distinkte håndtering af guitar og pedaler – ja, så er vi åbenlyst i suverænt selskab. Instrumenthåndteringen er sublim og kunsten storslået.

De seks skæringer hænger oven i købet fint sammen, selv om de er hentet fra to forskellige album. De hænger sammen og dog er der højdepunkter, synes jeg. Særligt stråler numrene ”Strands” og ”Gefion”. Men at udpege højdepunkter føles også forkert, for helheden tæller – hele lysningen, floraen såvel som faunaen – synes, duften, lyden – helheden er mesterlig.

******  /  ECM Records  /  47 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share