Hans P. Kjorstad & Ernst Reijseger: Gap of Ginn

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den norske violinist Hans P. Kjorstad og den hollandske cellist Ernst Reijseger mødtes i 2022 for at spille to koncerter – en i Lillehammer og en i Oslo. Kjorstad havde fået mulighed for at invitere, hvem han ville, og valget faldt på hollænderen, som i årtier havde markeret sig som en enestående improvisator – bl.a. i bands som ICP, Amsterdam String Trio og Clusone 3+++, men også i de senere år via sit musiske samarbejde med den tyske billedmager, storyteller og filminstruktør Werner Herzog. De to – Kjorstad og Reijseger – kom hurtigt overens, forstod hinanden og spillede to absolut bemærkelsesværdige koncerter. Umiddelbart efter indspillede de nogle improvisationer i en stavkirke sydvest for Oslo – Gap of Ginn er optagelserne herfra. De ni improviserede stykker musik blev på baggrund af et hurtigt indkredset fælles repertoire og en fælles forkærlighed for de rolige, eftertænksomme og melodiske momenter i improvisationen og et fælles afsæt i kærligheden til det luftige, sfæriske. De to tvillingenumre, Sand nor Sea og Heaven nor Earth, plus nummeret, Elena Shining Light, er albummets bedste og eksempler på letheden. De udgør et lykkeligt mødepunkt mellem folkemusikken, kammermusikken og improvisationsjazzen. Og ja, det er faktisk som om, kirken – hvori optagelserne fandt sted – har bidraget med en helt fjerde dimension, noget vertikalt, åndeligt. Albummet som helhed emmer af glæde ved musik – og, synes jeg, glæde ved nævnte genremiks.

****  /  Motvind Records  /  41 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share