Iiro Rantala HEL Trio: Tough Stuff

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Den vidtfavnende, finske jazzpianist, Iiro Rantala, er i min optik en af Nordens bedste, pt. Han har været på scenen i mange år og igennem næsten tyve år blandt andet været frontfigur i den finske superjazztrio, Trio Töykeät. Trioen gav sin uigenkaldeligt sidste koncert i 2006. Siden har Rantala gjort mangt og meget – også indenfor andre genrer – men med HEL Trio (HEL refererer til den internationale betegnelse for lufthavnen i Helsinki) genoptager han altså også den moderne jazz i trioformat, og selvfølgelig er klaveret omdrejningspunktet, men helheden – klaveret, kontrabassen og trommerne – den mestrer Rantala og hans nye trio altså også. HEL Trio består foruden Rantala af den britiske kontrabassist, Conor Chaplin, og den svenske trommeslager, Anton Eger. Og jeg må sige, at jeg – når jeg hører Tough Stuff – forstår Rantalas glæde ved at have genoplivet trioformatet. For én ting er, at han selv er en eminent komponist og pianist, noget andet er, at Chaplins og Egers indbyrdes forhistorie giver HEL Trio som helhed en soliditet og styrke, som er ekstraordinær. Når jeg f.eks. hører de tre teknisk/kunstneriske virtuoser i Rantalas originale perler, Second Date Waltz og Stockholm Syndrome, bliver jeg både betaget af komposition og sammenspil. Når jeg hører de tre i de omskrevne, men oprindelige Rantala-/Trio Töykeät-stykker, Gadd A Tee og Met By Chance – som i HEL Trios versioner hedder Tee Four Three og Cabaret Perdu – bliver jeg betaget af letheden. Og versioneringen af Jaco Pastorius’ Liberty City – ja, den viser, hvor stærkt Rantala føler for funk og soul. Men størst kærlighed har jeg i sidste ende til de førstnævnte ballader, som både rummer den dybfølte, nordiske melankoli og antyder Rantalas musiske spændvidde mellem roen og rastløsheden.

****  /  ACT Music  /  47 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share