Kira Martini: Open Wide

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE

Dansk/svenske Kira Martini er blevet det, man kan kalde en etableret singer-songwriter. Hendes revir er grænselandet mellem den nordisk jazz og ditto folk, men jeg vil vove den påstand, at hun også har hentet inspiration hos nordamerikanske forgængere som Carole King, Joni Mitchell og Rickie Lee Jones. Det mener jeg i hvert fald at kunne høre på hendes nye album i eget navn, Open Wide. Inspirationen hører jeg især i sangen, ”Speak Your Name”, der i min optik er det sofistikerede højdepunkt på Open Wide.

I flere af de andre sange synes jeg, vokalisten og guitaristen Kira Martini og hendes orkester søger eller opsøger det trimmede – det sker f.eks. i sangen, ”Better Life” og i sangen, ”Julie”, hvor jeg kan høre inspiration fra ligeledes nordamerikanske Norah Jones.

Men væsentligst! I ”Speak Your Name” er kvaliteten det viltre, det kantede, det ramponerede, som sender mine tanker i retningen af de førstnævnte, nordamerikanske forgængere, som netop har betrådt dét terræn og skabt deres historie. Kira Martinis ”Speak Your Name” har tyngden – tekstuelt og kompositorisk – til ligeledes at skabe historie. Og den tyngde understøttes endda af andre, ret solide sange på albummet – sange som ”Need to Believe” og ”Chasing the Past”. Men isoleret set – så er ”Speak Your Name” et mesterværk! Et trofæ af sjælden styrke. En sang, jeg har lyst til at høre igen og igen – som jeg har lyst til at høre isolerede mesterværker af Carole King, Joni Mitchell og Rickie Lee Jones.

At Kira Martini har taget en god besætning med sig i studiet er selvklart. Med sig har hun haft saxofonisten Jakob Dinesen, guitaristen Johannes Wamberg, bassisten Anders Fjeldsted og trommeslageren Morten Ærø – foruden (på hver sit nummer) guitaristen Cille Dyrberg og strygerduoen Dybfølt. Alle akkompagnerer Kira Martini med naturlig autoritet og virtuositet. Og dermed løfter de – selvfølgelig sammen med deres kapelmester – niveauet til det ekstraordinære. Sangene fremstår som personlige, gennemarbejdede – præget af autenticitet og rundet af sjæl.

*****  /  Storyville Records  /  39 min.  /  Også anmeldt i musikmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share