Diverse forfattere: Den landflygtige nattergal – armenske digte

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Det er fascinerende at læse Den landflygtige nattergal, Eske K. Mathiesens gendigtning af en række centrale, armenske digte. Fascinerende – både på grund af digtenes karakter og styrke og på grund af omstændighederne omkring udgivelsen. Samlingen er således udgivet i et samarbejde mellem det danske forlag, Eske K. Mathiesen og Landsforeningen til Samvirke mellem Danmark og Sovjetunionen. Bogen er oven i købet forsynet med vignetter af Jørn Mathiassen – vignetter, der vidner om arbejderklasseromantik: unge landarbejdere, smede, redskaber, landskaber og dansende møer.

Digtene er alle fra den armenske Sovjetstat, men rækker langt længere tilbage. Helt tilbage til begyndelsen af vores tidsregning, muligvis længere, og derfra op til midt i 1970’erne. I den forstand er digtsamlingen som en slags greatest hits: nedslag i det stolte, armenske folks digtekunst gennem næsten 2.000 år.

Mange af digtene kredser om teologi, filosofi og kærlighed. Om natur og kultur. Flere grænser endda op til det romantiske. Tag f.eks. dette digt om Den én-øjede mand (af Paruir Sevak):

Jeg betragter livet med ét øje. / (Det andet er af glas.) / Og med det ene øje ser jeg en hel del: / Men, med det andet ser jeg endnu mere, fordi / med det raske øje kan jeg se, / – med det blinde drømmer jeg hele tiden!

Helt afgørende er det, at digtene står i egen ret, og at de står historiens distance – selv om flere af dem netop grænser op til det romantiske.

*** / Forlaget Swing / 64 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share