Per Aage Brandt: Ingen kan vågne

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Dette er en sanseligt smuk digtsamling af Per Aage Brandt – takket være Brøndums Forlag og billedkunstneren, Jens Birkemose. Designet er helt enkelt, papiret taktilt – kartonomslag og materie med høj bulk og et råt udseende. Illustrationen af Jens Birkemose eminent! Iklædning i sig selv aftvinger højstemt respekt, glæde og forventning. Så er spørgsmålet bare, om digtene matcher forventningerne.

Det gør de – for så vidt – for der er ingen tvivl om, at det er en tænkende og sprogligt begavet forfatter, der har udtænkt og skrevet de digte, der pryder siderne i bogen. Det er digte i form af bl.a. elegier, ontologier og sonetter – heraf en ”frysende”, en ”fugtig” og en ”makaber” (ifølge forfatteren).

Digtene er alle tankevækkende, ofte filosofiske, til tider næsten sakrale. Og handler i flere tilfælde om liv og død. Tag f.eks. åbningsdigtet:

jeg ser jeg ser jeg ser / derefter siger jeg hvad / jeg så og bliver et sub / jekt talende om det som / måske er (endnu) selvom / der intet er at se mere / thi der er og dette vil / binde os sammen i tiden / mens øjne lukkes i søvn / og død derefter går jeg / videre og drømmer syner

Personligt får jeg trang til at læse digtet igen og igen, selv om jeg forstod det under min første gennemlæsning. Der er en rytme, en musikalitet, en filosoferen, eftertænksomhed, som giver mig trang til at fordybe mig stadig mere.

Tanken om, at netop denne forfatter var medstifter af Forfatterskolen lover godt for fremtidens danske forfatterlandskab.

**** / Brøndums Forlag / 64 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share