Per Aage Brandt: Rubato

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Per Aage Brandt (f. 1944, sprogforsker og bl.a. medstifter af Forfatterskolen) debuterede selv som forfatter i 1969 og har siden udsendt et hav af digtsamlinger – nu, Rubato, en samling, der vidner om, at forfatteren er modnet og mestrer sproget uden at forcere.

Samlingen består af en række plateauer, bestående af 2-3 til 14-15 linjer, og flere af disse plateauer rummer elementer af filosofi og/eller lommefilosofi med et twist. Det største twist er dog (for denne læser), at man undervejs i læsningen to gange bliver ramt af et chok, når man pludselig – fra første gang distræt at have læst om indtagelse af blomster-te og samtidig overvældelse af (en mild form for) depression – støder ind i et vanvittig konkret digt om KZ-fanger:

kålrabi eller ærtesuppe, aldrig andet, / blok 46, skarpt adskilt, man vidste ikke / hvad der foregik, ingen kom ud, det var / omvandrende lig. Hvis nogen døde talte man / fortsat med ham på grund af madrationen, / men stanken gjorde det nødvendigt at / melde det

Anden gang det sker, har man netop læst om smukt morgenlys. Man bladrer, og så står der:

Vergessen und verbrannt. / Der Transportzug hat am / 20.07.1942. 21.35 Uhr den / Bahnhof Angers St. Laud / verlassen. Transport- / stärke: 824 Juden (Da- / von 430 Frauen). Ver- / pflegung für 14 Tage ist / mitgegeben.

De rystende informationer formidles med en nøgtern præcision, der – historien taget i betragtning – gør budskabet desto mere frygteligt.

Når man så – hen imod slutningen af digtsamlingen – bladrer endnu engang og på venstre side ser et foto af en TV-skærm med et snapshot fra en pornografisk videofilm (p.o.v. er direkte op i en kvindes skød) og på modstående side læser om ”fantasmer til klienterne”, om ”denne våde verden” og om ”en vej ind i himlen”, så er der lige som redegjort for spændvidden. Forfatteren kommer vidt omkring, men med en sproglig styrke, der efterlader læseren (denne læser) ramt!

*** / Borgens Forlag / 72 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share