T.S. Høeg: En drøm af en bog

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE    Den så absolut intellektuelle, men også så absolut uhøjtidelige altmuligmand og multikunstner, T.S. Høeg, roman- og pladedebuterede i 1981 og har i de mellemliggende 25 år udsendt et hav af både bøger og plader med meget mere.

Hans nye bog, En drøm af en bog, er – helt i tråd med mange af hans andre udgivelser – bizar. Det er en bog bestående en række af hinanden uafhængige og dog sammenhængende drømme- eller snarere mareridtsagtige beretninger med forfatterens alter ego, eventyreren Hawk, i centrum.

Så godt som alle beretninger er skildringer af tildragelser så bizare, at man uvilkårligt tænker, at de kun kan forekomme i drømme eller mareridt – eller under påvirkning af stærkt hallucinerende stoffer.

Nu har forfatteren – selvironisk – valgt selv at kalde bogen En drøm af en bog. Dermed ironiserer han ikke bare over drømmebegrebets dobbelttydighed, han genrebestemmer så at sige også sin bog, men dét forstår man først, når selv tager fat på læsningen. Til gengæld behøver man ikke læse mange linjer, før man forstår, at det netop er sådan, det er fat med denne bog – at den er én drøm! Når man når til vejs ende må man oven i købet erkende, at drømmen er vedvarende – at stilen holder helt til slut: at det hallucinerende er kendetegnende fra start til slut.

Bogen og alle dens beretninger er hæsblæsende læsning. Og som sådan fascinerende, fabulerende. Og dét er fint! Men stor litteratur er denne drøm af en bog alligevel ikke. Vel er der sproglige finurligheder og sproglig fornyelse indbygget alle mulige og umulige vegne i undervejs, men bogens beretninger forbliver fjollede som karikaturer, drengede tegneserier, striber.

**  /  Borgens Forlag  /  112 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share