Keith Jarrett: Sleeper

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk

Sleeper er en komplet, ikke tidligere udgivet koncertoptagelse fra Tokyo 1979 med pianisten Keith Jarretts såkaldt europæiske kvartet. I betragtning af, at besætningen består af to nordmænd (saxofonisten Jan Garbarek og trommeslageren Jon Christensen) og en svensker (bassisten Palle Danielsson), burde man have kaldt den Keith Jarretts skandinaviske kvartet, men dét er en detalje. Det afgørende er, at koncertoptagelsen dokumenterer, hvordan det lød, da en af 70ernes mest suveræne jazzkvartetter peakede. Allerede dén gang var Keith Jarrett en af denne verdens mest toneangivende jazzmusikere og hans tre skandinaviske sidemen nogle af denne verdens absolut bedste sidemen. Set i lyset heraf er det ikke overraskende, at koncertoptagelsen dokumenterer, hvor ekseptionelt et improvisatorisk samspil kan være. I hvert af de syv musikstykker, spiller de fire nogle improvisatorisk dynamiske passager, som vidner om et nærmest telepatisk samspil. I selvsamme musikstykker indgår der nogle lyrisk enkle passager, som vidner om en trang til at udtrykke skønhed. Dobbeltalbummet er – på baggrund af kombinationen af det dynamisk improvisatoriske og det lyrisk skønne – indbegrebet af et mesterværk.
******
ECM Records
107 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share