Nik Bärtsch’s Ronin: Nik Bärtsch’s Ronin Live

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk

Den schweiziske jazzkomponist og -pianist, Nik Bärtsch, er en minimalismens mester. Hans musik består af enkle, repetitive platforme eller ostinatoer, på baggrund af hvilke medvirkende musikere kan opbygge egentlige soundscapes. I den forstand ligger hans univers i forlængelse af det, vi kender fra komponister som Steve Reich og Philip Glass.
Nik Bärtsch’s Ronin Live synes imidlertid at forene afrikanske traditioner og moderne europæisk jazz med den klassiske repetition. Faktisk fornyer det såvel de afrikanske traditioner som den moderne europæiske jazz med nogle stoflige klangflader, der emmer af puls og intensitet. Og så opstår noget nyt. Noget særegent. En modernistisk, musisk form for klassicisme.
Nik Bärtsch’s Ronin Live kan – ved første aflytning – forekomme langstrakt og ensformig. Men giver man dobbeltalbummet tid, åbner det nogle lag, som – trods det rituelle og tilsyneladende én-dimensionelle – åbner til konturerne af noget andet og mere, noget meditativt, noget stillestående og samtidigt spændingsopbyggende. Og dét på den mest fascinerende vis.
*****
ECM Records
105 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.