Keith Jarrett: Hymns & Spheres

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk

Det er med begejstring, jeg konstaterer, at ECM har ”genudsendt” Keith Jarretts mesterlige dobbeltalbum, Hymns & Spheres,fra 1976. Albummet udkom oprindeligt som en dobbelt-LP og er siden – i beskåret udgave udkommet på CD – men først nu på dobbelt-CD i fuld længde.
Hymns & Spheres er én af de mange væsentlige soloimprovisationer, som Keith Jarrett vandt verdensberømmelse med i 70erne. Men det helt særlige ved Hymns & Spheres er, at Keith Jarrett her improviserer på et pibeorgel fra barokken og ikke på et koncertflygel.
Hymns & Spheres er indspillet i klosterkirken i Ottobeuren i Tyskland og rummer på én gang al den overvældende rumklang og alle de detaljerede sisseleringer, som et barokorgel i en kirke med en formidabel akustik kan opbyde.
Lægger man hertil, at Keith Jarrett udfordrer orgelet ved momentvist at spille sin recitative koncert med registertrækstængerne halvt udtrukne, hvorved han frembringer skæve toner, får man et værk, der bygger en fascinerende bro mellem barokkens liturgiske tradition og nutidens jazzede fusion.
Hymns & Spheres er, efter min mening og helt uanfægtet af genretilhørsforhold, en af de væsentligste plader i de sidste 40 år.
******
ECM Records
94 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.