Tomasz Stanko New York Quartet: Wislawa

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på netmagasinet gaffa.dk

Den afdøde polske Nobelpristager i litteratur, Wislawa Szymborska, har været en stor inspirationskilde for landsmanden, jazztrompetisten Tomasz Stanko. Faktisk så stor, at han både har dedikeret sit nye dobbeltalbum til hendes minde og fundet inspiration i hendes (på én gang melankolsk indadvendte og ekspressivt pågående) poesi til at skrive musikken til sit nye dobbeltalbum, Wislawa.
Stankos instrumentalmusik (på dobbeltalbummet) består (som Szymborskas digte) både af noget melankolsk poetisk og af noget ekspressivt komplekst og er indspillet med en (for Stanko) ny amerikansk besætning: pianisten David Virelles, bassisten Thomas Morgan og trommeslageren Gerald Cleaver.
Etablerede Stanko er – med årene – blevet en moden musiker, men man fornemmer også med Wislawa, at de tre amerikanske sidemen har tilført hans udtryk en mere fri og ungdommeligt energi – om end Stankos stringente trompetspil forbliver et samlende fikspunkt.
Wislawa er under alle omstændigheder et godt gennemarbejdet, komplekst og krævende værk, som i passager også er svimlende smukt og enkelt. Dobbeltalbummet har potentialet til at blive en milepæl i moderne jazzhistorie.
*****
ECM Records
100 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.