Keller Quartet: Ligeti’s String Quartets & Barber’s Adagio

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Anmeldelse på Ivan Rods blog

Den snart 25 årige, ungarske Keller Quartet har vundet masser af priser og igen og igen imponeret med solide indspilninger af værker af bl.a. Bach og Kurtág. Det er således yderst fortjent, at András Keller, Zsófia Környei, Zoltán Gál og Judit Szabó har fået ros fra nær og fjern. For sjældent hører man så sammenspillet en strygekvartet som denne. Lytter man til Keller Quartets mange plader, forstår man, hvorfor de tre professorer – Sandór Devich, András Mihály og György Kurtág fra Liszt Academy of Music i Budapest – ikke bare stiller op som mentorer, men også skriver musik til kvartetten. Dens samspil er så stramt, så stringent og så organisk svævende, at det er en fryd. Dens nyeste plade byder på værker af ungarske György Ligeti og amerikanske Samuel Barber: nærmere bestemt Ligetis strygekvartetter nr. 1 og 2 og Barbers berømte Adagio fra strygekvartet opus 11. Spændet mellem Ligetis og Barbers udtryk er stort. Næsten for stort. For den vemodige skønhed, der udgår fra Barbers værk står i grel kontrast til den dramatiske kraft, der udgår fra Ligetis. På den anden side er netop den kontrast et varemærke for den evigt nysgerrige og udforskende kvartet, som konsekvent blander kortene på ny for at få lyset ind fra nye vinkler. Og dét lykkes.
****
ECM New Series
51 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Comments are closed.