Vijay Iyer: Mutations

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den amerikanske jazzpianist, Vijay Iyer, er noget af en komet. Han har i løbet af få år formået at markere sig som næsten ingen andre på Østkystens jazzscene. Og nu, hvor han efter en årrække på mindre, uafhængige selskaber, er skiftet til navnkundige ECM, er det næsten lige så sikkert som amen i kirken, at hans reputation vil øges yderligere. Talentet kan spås et verdensgennembrud! Mutations er hans første album (i eget navn) på ECM, og ikke et hvormed han forsøger at please et imaginært publikum, men et hvormed han udspiller påtrængende musikstykker – komplekse størrelser for solo klaver, i enkelte tilfælde soloklaver krydret med electronics, og i ét tilfælde soloklaver plus electronics og strygekvartet. Genremæssigt befinder vi os et sted midt imellem kammermusikken, kammerjazzen, improjazzen og avantgardismen. Det er formodentlig det genremiks, albummets titel refererer til. Centralt på albummet står suiten, Mutations I-X, ”, der består af ti sammenhængende musikstykker, der inkluderer hele albummets besætning. Suiten består af lyriske fragmenter, mange facetterede sansninger, tilbagevendende temaer, forskellige temperamenter, elektroniske teksturer – som i alle tilfælde indgår i én kompleks, men også organisk sammenhæng.

**** / ECM Records / 60 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share