Romain Puértolas: Den utrolige historie om fakiren, der sad fast i et IKEA-skab

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE   Denne roman er slapstick. Såvel historien som fortælleformen er som i slægt med filmen, Velkommen Mr. Chance. Med andre ord: en komedie (med alvorlige undertoner). Hvor gartneren (Peter Sellers) spillede hovedrollen i filmen (fra 1979), spiller fakiren (Ajatashatru Lavash Patel) hovedrollen i denne roman (fra 2014). Fakiren (som reelt er en falskner) er på andres regning rejst fra Indien til Frankrig for at købe en ny sømmåtte på tilbud. Han gemmer sig for natten i et skab i IKEA i udkanten af Paris – med henblik på at tage et fly tilbage til Indien dagen derpå, med sømmåtten under armen – men om natten bliver skabet pakket ned, og da det siden bliver pakket ud, er det af grænsekontrollen i England. Her opfattes dets indhold, fakiren, som flygtning, han sættes på et fly til Spanien (da myndighederne tror, at Spanien var det første europæiske land, han kom til), og den helt utrolige historie bringer ham herfra videre til Italien og Libyen og tilbage til Frankrig. Undervejs bliver han rig – både på penge og erkendelse og kærlighed. Romanen er let læst og sjov, men ikke på nogen måde væsentlig. Den har ikke de store literære kvaliteter, ikke den store indholdsmæssige dybde, men er slet og ret en velturneret slapstick.

***  /  Forlaget Rosinante  /  256 sider  /  Også anmeldt i tidsskriftet CULTURES

Please follow and like us:

  • 0
  • Share