András Schiff: Ludwig van Beethoven – The Piano Sonatas

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Over en årrække – fra 2005 til 2008 – udsendte ECM Records en række sammenhængende album, hvorpå den ungarske mesterpianist András Schiff tog livtag med Beethovens 32 klaversonater (komponeret i årene fra 1793 til 1822). Det er de album, selskabet nu har samlet i en boks med i alt 11 CD’er. Dén boks er en af de vægtigste musikalske markeringer i det sidste årti. Alt i musikken – kompositionerne og mesterpianistens forløsning – er sublimt. Ikke i ét sekund – ud af de 691 minutter, solopianisten sidder ved klaveret – er der et svagt punkt i kompositionerne eller i forløsningen. András Schiff har, som han selv metaforisk formulerer det i liner-notes, med bæven og ydmyghed taget bestik af ”Himalaya”, og boksen er et bevis på, at han har formået at plante sit flag på den højeste tinde. Sonaterne, der har været den respektindgydende kæde af musikstykker, jazzpianister som eksempelvis Keith Jarrett blot har måttet tage bestik af, er med András Schiff blevet forløst på guddommelig vis. Brænder mit hus en dag, er det denne boks, jeg griber ud efter på min flugt fra flammerne.

******  /  ECM New Series  /  691 min.  /  Også anmeldt i netmagasinet gaffa.dk

Please follow and like us:

  • 0
  • Share