Splittet spor

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

TEATERANMELDELSE  ”Splittet spor” er noget så sjældent som en teaterforestilling for unge. Den er klart forbudt for børn, men også lige så klart rettet mod unge snarere end voksne, selv om voksne – især forældre – vil kunne have glæde – eller rettere: nytte – af at se den.

Forestillingen handler om Signe på 15 år, som forsøger at begå selvmord, men den handler ikke bare om hende og hendes selvmordsforsøg. Den handler lige så meget om hendes mor og mormor og oldemor – og eget barn (det viser sig nemlig under en skanning, at Signe selv er gravid). Med andre ord: Forestillingen handler om den sociale arv, om ubearbejdede traumer, overgreb og fortrængninger, som på forskellig vis forplanter sig videre til senere generationer indenfor selvsamme familie. For Signe, der befinder sig i en formativ tid i sit liv, handler det isoleret set om, hvad det i det hele taget er, der har formet hende som menneske. Da hendes mor ikke magter at svare hende, lades hun i stikken (til strikken).

Forestillingens pointe og ærinde er at søge tilbage i generationerne for dermed at hjælpe pigen med at blotlægge mulige sammenhænge – forklare temaer og temperamenter. Og lad det være sagt med det samme: Kønt er det ikke, det der bliver rullet op. Derfor er det heller ikke en forestilling for børn. Og – uden efterfølgende debat – heller ikke en forestilling for sårbare unge. Men netop den efterfølgende debat er indtænkt i Teater Kompas’ forestilling. I den forstand står den stærkt: som et modigt indspark i en vanskelig debat.

Set-up’et er enkelt: 1) Der er tre mennesker på scenen – Signe og hendes far og mor (spillet af Line Bie Rosenstjerne, Malin Rømer Brolin Tani og Morten Christensen) foruden komponisten og musikeren, Lise Dres; 2) scenografien består af nogle få møbler, nogle få beklædningsgenstande og et hvidt bagtæppe, hvorpå der kan projiceres skyggebilleder op; og 3) ordene og handlingen er forståelig, dramaturgien ditto og musikken fint understøttende. Og nok så væsentligt – kombinationen af den intime scene, det traumatiske indhold, musikken og især Line Bie Rosenstjernes insisterende og troværdigt sårbare smerte – det er dét, der gør forestillingen – og teater som sådan – så stærk. At se Rosenstjernes smerteligt intense og sorgfyldte øjne stirre én i møde – dét er trist og beundringsværdigt. Hun gør en virkelig stærk figur.

”Splittet spor”, der præsenteres af Teater Kompas, er skrevet og dramatiseret af Line Mørkeby og instrueret af Mikala Bjarnov Lage. Medvirkende: Line Bie Rosenstjerne, Malin Rømer Brolin Tani, Morten Christensen. På scenen er i øvrigt komponist og musiker, Lise Dres. ”Splittet spor” er møntet på turné, men kan ses på Krudttønden fra 28. november til 3. december 2016.

***  /  Teateranmeldelse også publiceret i Østerbro Avis

Please follow and like us:

  • 0
  • Share