Natalia Mateo: De Profundis

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

Jazzsangerinden, Natalia Mateo, vil af de fleste blive opfattet som tysk. Og vel har hun boet i Berlin det meste af sit liv, vel er hun knyttet til det tyske label, ACT, men hun er oprindeligt polsk, og dét lader hun tydeligt skinne igennem på sit nye album, De Profundis, hvorpå hun næsten udelukkende synger på sit modersmål. Materialet forbinder nok jazzen med den polsk/slaviske folkemusik, men på en enigmatisk og særegen lyrisk, modig og intens, personlig vis. Musikken er sparsomt instrumenteret, hvorfor sangen/vokalen er i fokus, og det, man hører, er ukonventionelt, i slægt med den sang og musik, eksempelvis Joni Mitchell levendegjorde. Tre af de ti numre, har Mateo selv skrevet, men ellers tager hun livtag med traditionelle polske folkesange og – helt usædvanligt – med et nummer som eksempelvis Dolly Partons I Will Always Love You, som i Mateos versionering har fået en helt anden ekspressiv karakter. Sangen og musikken er generelt stilsikker, distinkt og dragende. I passager melankolsk, i andre næsten vredladen – under alle omstændigheder fremragende arrangeret af Mateo og hendes orkester, der til lejligheden er udbygget med den tyske tenorsaxofonist, Sebastian Gille, der helt gennemgående tilfører musikken en eminent ciselering.

****  /  ACT Music  /  57 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share