Siri Ranva Hjelm Jacobsen: Havbrevene

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

BOGANMELDELSE Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980) debuterede i 2016 med romanen Ø, som både herhjemme fik en fin modtagelse og i udlandet blev bemærket. Foreløbig er romanen solgt til udgivelse i Frankrig, Italien og Ungarn.

Om forfatterens 2’er, brevromanen Havbrevene, vil få samme opmærksomhed er vanskeligt at vurdere, men måske. For taler to ting: 1) at bogen er ganske lille og overskuelig, og 2) at den kredser om den klassiske myte om Daidalos og Ikaros. Faderen og sønnen der forsøger at undslippe et fangenskab på Kreta.

Havbrevene er formet som en brevudveksling mellem Atlanterhavet og Middelhavet, moderhavet og datterhavet, storesøsteren og lillesøsteren.

Lillesøsteren, Middelhavet, forsøger at finde sin egen identitet via brevvekslingen og utrættelige spørgsmål til ”familiens” historie. Og nøjagtigt som i myten om Daidalos og Ikaros, forsøger storesøsteren/moderen at berolige Middelhavet og give det frit ved at lade det forstå, at det en dag helt vil glemme mindet om forbindelsen bagud, leve sit eget liv og alligevel ikke blive ensomt.

Brevudvekslingen er ”krydret” med en række illustrationer af Dorte Naomi (f. 1975). Hendes grafiske tryk balancerer mellem det symmetriske og det abstrakte. Og understøtter det indtryk, at man sidder med en kunstnerisk ambitiøs bog i sine hænder.

Tilsammen er tekststykker og illustrationer en subtil – abstrakt og fjern og dog intim og øm størrelse – om afkommets selvstændiggørelse. Men altså også en kunstnerisk ambitiøs sag, der bare ikke lykkes til fulde.

*** / Lindhardt og Ringhof / 64 sider

Please follow and like us:

  • 0
  • Share