Jasper Høiby: Planet B

Please follow and like us:

  • 0
  • Share

MUSIKANMELDELSE Den danske jazzmusiker, Jasper Høiby, er en ener. En absolut levende, innovativ, ambitiøs og teknisk/kunstnerisk overskudsbetonet komponist og bassist.

Han er uddannet i London, har boet i den engelske hovedstad i en årrække og med det epokegørende orkester, Phronesis, udgivet flere markante album på britiske Edition Records. Men med Planet B udsender han også første del af sit eget, monumentale, visionære og politisk ladede kunstprojekt – et projekt, der i løbet af de kommende fem år vil resultere i fire, sammenhængende album/værker, som alle vil kredse om globale emner af afgørende betydning: medmenneskelighed, klimaforandringer, kunstig intelligens og økonomiske reformer.

Forstå det, hvem der kan: hvordan man ”italesætter” begreber som disse i instrumental jazzmusik! Jeg kan ikke selv – på forhånd – se eller høre det for mig, men efter at have lyttet til Planet B må jeg tage hatten af i respekt for Høibys ambition, plan og forsøg og under alle omstændigheder konstatere, at det første af hans fire album er så absolut vellykket.

På albummet medvirker foruden bassisten selv, den frygtløse, britiske saxofonist, Josh Arcoleo, og den eventyrlystne, franske trommeslager, Marc Michel. Sammen lægger de tre – sekunderet af klip fra taler af blandt andre Charles Eisenstein, Grace Lee Boggs og J. Krishnamurti – med deres musik op til en politisk debat om vores kollektive fremtid. En diskussion om, hvorvidt vi kan etablere en plan B / Planet B.

Jeg er med på præmissen. Og ikke bare det. Jeg er betaget af ambitionen og af forløsningen, som er så vellykket. Høiby har skabt begyndelsen på det, der næsten kunne kan blive en afgørende runesten i moderne dansk / europæisk jazz. Hvert enkelt nummer fungerer. Helheden fungerer. Planet B er et værk, begyndelsen (formodentlig) på et uomgængeligt, fire-sidet mesterværk. Et solidt brobyggeri mellem den moderne jazz og refleksionen, filosofien, spiritualiteten.

**** / Edition Records / 45 min.

Please follow and like us:

  • 0
  • Share